Synsfejl

Almindeligvis er synsfejl ikke opstået på grund af sygdomme i organismen eller øjet, derfor vil vi her kun kort definere de mest kendte. Størrelsen af den nærsynethed eller lang-synethed man har, angives i dioptrier, hvilket er et udtryk for den styrke i brilleglasset eller kontaktlinsen, som korrigerer/retter lysstrålerne således, at de ting man ser på bliver afbilledet på nethinden.

Langsynethed (Hyperopi)

(Hyperopi) Det langsynede øje er som regel for kort, derfor skal der plusglas til for at samle strålerne på nethinden. Et langsynet øje på eksempelvis 3 dioptrier skal have et sfærisk (sf) glas +3,00.

Nærsynethed (Myopi)

(Myopi) Omvendt gælder det for det nærsynede øje. Det er i reglen for langt og behøver derfor et minusglas for at danne et klart billede på nethinden. Et nærsynet øje på eksempelvis 3 dioptrier skal have et sfærisk (sf) glas på –3,00.

Bygningsfejl (Astigmatisme)

Et bedre ord er brydningsforskel. Normalt er hornhinden formet som en halv cirkel med samme radius over det hele, men ved en brydningsforskel har hornhinden normalt to forskellige radier, hvilket medfører at lysstrålerne bliver brudt forskelligt.

Gammelmandssyn

Dette forekommer som oftest omkring de fyrre år og skyldes at linsen i øjet ikke er i stand til at fokusere (akkommodere) så meget mere. Denne tilstand forveksles ofte med langsynethed fordi der kræves et stærkere plusglas end det glas man bruger til, at se med på afstand, hvis man er langsynet. Hvis man er nærsynet skal styrkerne være mindre minus til at læse med.

En del nærsynede kan dog ofte klare sig ved at tage brillerne af når de skal læse. Hvis du har interesse i at vide mere om dine øjne har Helse i 1997 udgivet bogen ”Kend dine øjne – om øjnene og synet, skrevet af øjenlæge Hans Alrø Jørgensen. Bogen forsøger at forklare hvordan øjnene fungerer, hvordan man undersøger dem og hvilke behandlingsmuligheder man har.

Du kan også gå ind på www.netsyn.dk