Øjentørhed

Øjentørhed kan føles som irritation, træthed, svie eller "grus" i øjenene. Selv rindende øjne eller problemer med kontaktlinsebrug kan skyldes øjentørhed.

Et hyppigt problem

Undersøgelser har vist, at en trediedel af alle voksne har øjentørhed i en eller anden udstrækning, så det er et hyppigt forekommende problem som mange af os slås med.

Årsager til øjentørhed kan være:

• Tørt indeklima, kulde, blæst, aircondition
• Længere tid foran computerskærm/TV
• Underskud af Omega-3 i kosten
• Overskud af Omega-6 i kosten
• Ubalance i tårefilmens sammensætning
• For lav tåreproduktion
• Tilstoppede kirtler på øjenlåg
• Hudproblemer (tør hud/skæl/etc) som også
   involverer øjenomgivelser og øjenlåg
• Mange typer medicin
• Sygdom som f.eks. gigtsygdomme
• Refraktiv kirurgi (laseroperation)

Tårefilmen

Tårefilmen er en meget tynd hinde af vand og forskellige fedtstoffer, som dækker hele øjets ydre overflade. Den har en kompleks struktur med tre hovedkomponenter, inderst mod øjets celler et slimlag, i midten vand og yderst en tynd oliefilm. Oliefilmen har som vigtigste funktion at bremse fordampningen af vand fra tårefilmen, og at stabilisere den. Olien dannes i kirtler i øjenlågene. Hver gang vi blinker, frigives en smule olie, som trækkes i en fin film hen over vandlaget.

Vand udgør størstedelen af tårevæsken. Det kommer fra tårekirtlerne som sidder under de øverste øjenlåg. Slimlaget er et tykt klister, som dannes af bægerceller og epitelceller på øjets overflade. Slimet binder vandet fast til øjets celler, så det ikke glider så hurtigt af, og samtidig beskytter det cellerne.

Tårefilmens indhold

Tårefilmen indeholder en mængde forskellige stoffer, som er nødvendige for øjets overflade. Al ilt og næring (herunder de vigtige elektrolytter) til epitel- og bægerceller på hornhindens overflade kommer via tårefilmen.

Øjenlågene

Vores øjenlåg rummer flere forskellige årsager til problemer i tårefilmen. Hvis huden ikke er i normal balance, er der hyppig en øgning i mængden af naturlige hudbakterier, også på øjenlågene. Bakterierne trives i olien fra øjenlågenes kirtler og ødelægge tårefilmen. Bakterierne kan også sprede sig til øjets overflade og give øjenbetændelse.
De olieproducerende kirtler i øjenlågene har udmunding i øjenlågsranden, lige bag øjenvipperne. Kirtlernes udmundinger kan tilstoppe så olien ikke kan komme ud, og olien kan størkne inde i kirtlerne.

Salte tårer

En normal tårefilm er salt, men ved øjentørhed stiger saltindholdet, og det er det, der giver symptomerne, præcis som når saltvand svier i et sår på huden. Saltindholdet i tårefilmen stiger, fordi en ustabil oliefilm lader vandet fordampe for hurtigt, eller fordi tårekirtlen producerer for lidt vand. Det er oftest problemer i oliefilmen som giver øjentørhed.
Saltkoncentration kan stige så meget, at den ødelægger epitel- og bægerceller og påvirker hornhinden. De ødelagte celler kan ikke producere slim til tårefilmen, og så kan tårefilmen ikke fastholde vandet. Det starter en negativ spiral med flere og flere symptomer og problemer. Den negative udvikling stopper først, når tårefilmens normale saltbalance genoprettes.

Produkter der kan afhjælpe øjentørhed: