Optikerens

Klumme


Børn og læseproblemer

Lene Holm, specialist

Har dit barn svært ved at knække læsekoden?

Vi sætter fokus på børn og læseproblemer hos Rsoptik

En del børn har svært med at knække læsekoden. Nogle tilbydes læsevejledning i skolerne. Alligevel er der en del børn, der fortsat har svært ved at læse.

Her er eksempler på, hvad du som forælder kan være opmærksom på, når I læser sammen:

  • Er det en kamp i hjemmet at læse?
  • Gnider barnet sig i øjnene igen og igen?
  • Klager dit barn over hovedpine?
  • Bytter dit barn om på fx b og d?
  • Bruger dit barn tit fingeren eller en lineal for at kunne følge en linje?
  • Har de svært ved at huske, hvad de læser?
  • Springer dit barn små ord over?
  • Har dit barn koncentrationsbesvær?
  • Er dit barn motorisk udfordret? Det kan både være overaktiv men også stille.

For de her børn kan det være deres samarbejde mellem øjnene, der er problemet. En synsprøve kan ret hurtigt vise om øjnene er skyld i læsevanskeligheder.

“Min søn har været igennem et tilsvarende forløb. Malthe var på det tidspunkt 9 år gammel, og han havde, lige som så mange andre drenge i sin alder, svært ved at sidde stille og ikke mindst at koncentrere sig i lang tid ad gangen. Jeg fattede selv mistanke og gik i dialog en kollega, som tilbød synstræning. Efter et forløb på 6 måneder havde Malthe øget sin læsehastighed med 100%. Vi fik en helt anden dreng, der pludselig gerne ville læse sine obligatoriske 20 min.”
Karsten Laugesen, Partner i Rsoptik

Læsning er faktisk noget, der kræver rigtig mange processer. Du skal kunne se godt. Du skal kunne rette begge øjne ind på teksten og kunne bevæge øjnene både i glidende og kontrollerede bevægelser, men også i små spring. Hvis øjnene ikke rammer præcis, kan barnet opleve skygger om bogstaver eller reelt dobbeltsyn. De kan have en oplevelse af, at bogstaverne bevæger sig som myrer, eller de kan springe i linjerne. Nogle gange genlæser de den samme linje.

Vi vil gerne hjælpe så mange børn og unge mennesker som muligt i Dragør, og derfor hentet kompetencer ind fra en veninde af huset ind. Lene Holm, driver sin egen klinik på Bornholm, og er netop i skrivende stund i gang med at færdiggøre sin overbyggende uddannelse, så hun som en af de få kan kalde sig Neurooptometrist.

Vi er blevet oplært i at screene de unge mennesker, så vi hurtigt kan teste, om deres syn vil have glæde at et forløb med Lene Holm. Genkender I nogle af de signaler, som vi beskriver, må I ikke tøve med at booke en tid – En sådan hurtig Screening af jeres børn er ganske gratis

Vi hjælper ved at lave et individuelt synstræningsprogram, der er tilrettelagt ud fra dit barns vanskeligheder.

 

Kom forbi butikken, ring 3175 2830 eller send en mail til rs@rsoptik.dk, hvis du kan genkende nogle af ovenstående signaler hos dit barn.